Multiverzitet radionice sa Felipe Salesom (Felipe Salles, USA)

Latin & Brazil Meets Jazz

Muzička škola Stanković,
20. novembar 2017. od 13-18h
učešće u radionici slobodno

13.00-15.30h Latino i brazilski uticaji na savremeni džez
(Improvizacija i komponovanje za mali ansambl)

15.30-18.00h Latino, brazilski i klasičarski uticaji na savremene kompozicije za big band
(pristupi u komponovanju i orkestraciji za veliki ansambl)

Kao poslednji ovogodišnji program u okviru „Multiverzitet“ platforme za neformalno muzičko obrazovanje Multikultivator u saradnji sa muzičkom školom Stanković predstavlja radionice sa Felipe Salesom (Felipe Salles, USA) u ponedeljak 20. novembra u svečanoj Sali muzičke škole Stanković od 13 do 18h.

Neposredno pred radionice u Beogradu, Felipe Salles nastupiće na novosadsnom džez festivalu i u beogradskom klubu Suol Society u okviru projekta Vladimir Samardžić Soularity Feat. Felipe Salles, Mokhtar Samba, Nenad Gajin.

Dr. Felipe Salles je umetnik i kliničar proizvođača „D’Addario Woodwinds Select Reeds“ i „Andreas Eastman Saxophones“. Trenutno radi kao član ansambala „New World Jazz Composers Octet“, „Kyle Saulnier’s Awakening Orchestra“, „Alex Alvear’s Mango Blue“ i „La Clave Secreta Gonzala Graua“ (nominovan za Grammy nagradu).

Rođen je u Sao Paolu (Brazil) a od 2010. godine je vanredni profesor jazz i afro-američkih muzičkih studija Univerziteta Masačusets u Amherstu. Aktivan je muzičar u SAD od 1995. a sarađivao je i snimao sa istaknutim džez umetnicima među kojima su Randy Brecker, David Liebman, Lionel Loueke, George Russell, Sam Rivers, Herb Pomeroy, Jovino Santos Neto, Oscar Stagnaro, Maucha Adnet… Nastupao je širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Indije i Australije, kao prateći muzičar i kao vođa sopstvenih sastava. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada među kojima je i prvo mesto na „Concurso SGAE de Jazz TETE MONTOLIU“, 2001. godine, sa kompozicijom „The Return of The Chromo Sapiens“.

Kompozicije i aranžmane Felipea Sallesa izvodili su Metropole Orchestra, Cayuga Chamber Orchestra, Helsinki Philharmonic Violas, Meta4 String Quartet, New England Conservatory Jazz Orchestra i New England Conservatory Wind Ensemble, između ostalih.

Njegov šesti album, Ugandan Suite (Tapestry), izvanredni jazz gitarista Lionel Loueke opisuje rečima: „Ovo je jedno od najboljih progresivnih dela kakvo nisam čuo već dugi niz godina. Kakva odlična mešavina klasične, afričke i jazz muzike”. Ovaj, kao i prethodni Sallesov album našao se na listi najboljih albuma godine časopisa DownBeat za 2013. odnosno 2014. godinu.

Učešće u radionicama u muzičkoj školi Stanković je besplatno.