Rastko Obradović+Trio

SKC Kragujevac,
06. decembar 2017. u 21h

Rastko Obradović nastupiće 6.decembra u Kontakt galeriji SKC-a sa svojim trijom koga čine Aleksandar Grujičić, Boris Šainović i Peđa Milutinović.

Iako tek svršeni student jazz odseka Kraljevske muzičke akademije u Oslu, Rastko je jedan od najtraženijih saksofonista na srpskoj džez sceni. Odlikuje ga autentičan i upečatljiv ton koji mu je otvorio vrata saradnje na iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva. Rastko je izuzetan improvizator, a razvijao se pod snažnim uticajima Jan Garbareka, Michael Brecker-a, Bojana Z, Sonny Rollins-a. Tokom studija u Oslu nastupao sa Rastko Obradović kvartetom, u kojem su još i Anders Aarum (klavir), Jens Fossum (bas) i Hermund Nygard (bubnjevi), a često i u duetu sa Erlend Albertsenom (kontrabas/el.bas). U Norveškoj je svoje umeće doveo gotovo do savršenstva i ostavio je sjajan utisak na ondašnje muzičare koji ga sada pozivaju da iz Beograda odlazi u Oslo kako bi nastupao sa njima. Po povratku sa studija, Rastko stalno dobija pozive za nastupe i studijske angažmane. Pažljivo birajući muzičare sa kojima sarađuje i projekte u kojima učestvuje (Miloš Branisavljević Quartet, Aleksandra Denda, Vasil Hadžimanov, Schime Trio, Raymond Storaunet Lavik, Marko Đorđević, Luka Ignjatović) Rastko Obradović gradi svoju reputaciju i ostavlja prostora za autorski projekat.

Aleksandar Grujić je pijanista širokog spektra interesovanja i delovanja u muzici. Studirao je klasični klavir na beogradskoj muzičkoj akademiji, džez na Utreht konzervatorijumu u Holandijii i savremenu improvizaciju na konzervatorijumu u Amsterdamu, takođe u Holandiji. Privatno je studirao južno indijski ritmički sistem sa B.C. Manjunatom u Indiji a takođe i elektronsku muziku sa Robert Rouom (Robert Rowe) sa Njujorškog Univerziteta. Dobitnik je mnogih nagrada uključujući i Holland Casino Jazz & Pop Award 2009. Od 2013. godine, po povratku iz Holandije, živi i radi u Srbiji. Aktivan je na srpskoj i evropskoj džez sceni kao solo umetnik i saradnik mnogih istaknutih instrumentalista. Bavi se pedagoškim radom u srednjoj muzičkoj školi Stanković u Beogradu kao profesor džez klavira.

Predrag Milutinović je pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića. Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava “Oktava” muzičke škole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom “Rich Bitch”. U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa istima u džez klubvima Ptica i Čekaonica. 2012 godine postaje član Maks Kočetov quartet-a i Vasil Hadžimanov Band-a. Sa Vasil Hadžimanov bendom je snimio dva albuma “Can You Dig It” 2012. i album “Alive” sa americkim saksofonistom David Binney-em krajem 2014 godine. “Alive” je u top 100 albuma na svetu 2016 godine, proglasio americki magazin “DownBeat”. Godine2013 učestvuje u osnivanju benda “Qzama quartet” sa kojim je snimio album “Portrait in Black and White” koji je izašao 2016 godine. Muzički kritičari iz Srbije i sveta su proglasili “Qzama quartet” najboljim mladim bendom u Srbiji i šire. Zajedno sa Petrom Krstajićem svira sa David Binney-em u triju “Avenija” na Malta Jazz Festivalu 2015. naredne godine je osvojio 2. mesto kao najbolji instrumentalista na međunarodnom takmičenju “Best Musical Mind”. Kao nagradu dobio je put u Brazil u Sao Paolo gde je učestvovao na radionicama “Brazilian music” i izašao audiciju za Berklee College of Music na koji je primljen. Zajedno sa Lukom Ignjatovićem i Borisom Šainovićem osniva Schime Trio.Prošle godine su izdali prvi album za Metropolis Records pod nazivom “Do You Really Wanna Play?”.

Cena ulaznice je 200 dinara.