Rastko Obradović Trio

SKC Kragujevac,
12. oktobar 2017. u 21h

Rastko Obradović nastupa 12.oktobra u Kontakt galeriji SKC-a sa svojim trijom koji još čine Aleksandar Grujić i Bogdan Đurđević.

Iako tek svršeni student jazz odseka Kraljevske muzičke akademije u Oslu, Rastko je jedan od najtraženijih saksofonista na srpskoj džez sceni. Odlikuje ga autentičan i upečatljiv ton koji mu je otvorio vrata saradnje na iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva. Rastko je izuzetan improvizator, a razvijao se pod snažnim uticajima Jan Garbareka, Michael Brecker-a, Bojana Z, Sonny Rollins-a. Tokom studija u Oslu nastupao sa Rastko Obradović kvartetom, u kojem su još i Anders Aarum (klavir), Jens Fossum (bas) i Hermund Nygard (bubnjevi), a često i u duetu sa Erlend Albertsenom (kontrabas/el.bas). U Norveškoj je svoje umeće doveo gotovo do savršenstva i ostavio je sjajan utisak na ondašnje muzičare koji ga sada pozivaju da iz Beograda odlazi u Oslo kako bi nastupao sa njima. Po povratku sa studija, Rastko stalno dobija pozive za nastupe i studijske angažmane. Pažljivo birajući muzičare sa kojima sarađuje i projekte u kojima učestvuje (Miloš Branisavljević Quartet, Aleksandra Denda, Vasil Hadžimanov, Schime Trio, Raymond Storaunet Lavik, Marko Đorđević, Luka Ignjatović) Rastko Obradović gradi svoju reputaciju i ostavlja prostora za autorski projekat.

Aleksandar Grujić je pijanista širokog spektra interesovanja i delovanja u muzici. Studirao je klasični klavir na beogradskoj muzičkoj akademiji, džez na Utreht konzervatorijumu u Holandiji i savremenu improvizaciju na konzervatorijumu u Amsterdamu, takođe u Holandiji. Privatno je studirao južno indijski ritmički sistem sa B.C. Manjunatom u Indiji a takođe i elektronsku muziku sa Robert Rouom (Robert Rowe) sa Njujorškog Univerziteta. Dobitnik je mnogih nagrada uključujući i Holland Casino Jazz & Pop Award 2009. Od 2013. godine, po povratku iz Holandije, živi i radi u Srbiji. Aktivan je na srpskoj i evropskoj džez sceni kao solo umetnik i saradnik mnogih istaknutih instrumentalista. Bavi se pedagoškim radom u srednjoj muzičkoj školi Stanković u Beogradu kao profesor džez klavira.

Najmlađi član ovog sastava, bubnjar Bogdan Đurđević, iako još uvek učenik srednje muzičke škole, veoma je angažovan na beogradskoj džez sceni. Nastupao je sa brojnim sastavima na najznačajnijim džez festivalima u Srbiji, uključujući Beogradski džez festival, Nišvil, Jazzik… Osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Stalni je član kvarteta vibrafoniste Miloša Branisavljevića i sastava “KK Trio”.